Aziatische feestdagen - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Savanne Holster - WaarBenJij.nu Aziatische feestdagen - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Savanne Holster - WaarBenJij.nu

Aziatische feestdagen

Door: Savanne

Blijf op de hoogte en volg Savanne

03 Januari 2014 | Maleisië, Kuala Lumpur

Hoi lieve vrienden en familie,

Als eerste de beste wensen voor 2014! Ik hoop dat jullie allemaal hele fijne feestdagen hebben gehad en nog lekker aan het uitbuiken zijn. De feestdagen in Azië verliepen wel wat anders dan in Nederland. Sterker nog in Maleisië hebben we niet eens echt gemerkt dat het kerst was! Ook wel fijn want met kerst wil je toch eigenlijk bij je familie en vrienden thuis zijn. Gelukkig was Lucia de beste vervanging die ik me kon wensen en hebben we echt een super vakantie gehad! Kerst wordt wel gevierd in Hong Kong en Singapore maar is voor de lokale bevolking een commercieel fenomeen. De Chinezen vieren namelijk Chinese New Year, dit jaar op 31 januari, met heel de familie en dat vijf dagen lang. Kerst uit zich hier vooral in de talloze lichtjes en kitscherige kerstversiering. Voordat we op vakantie gingen had ik al verschillende Christmas Party’s meegemaakt. Populair hier is de kerstlunch. Geen borrel op vrijdagmiddag maar gewoon tussen 13 uur en 14 uur zoveel mogelijk eten als je kunt onder de kerstversiering en als je geluk hebt speelt er een kerstliedje. Niet de gezelligheid die wij kennen maar wel lekker eten! Verder mocht ik in plaats van mijn professor aanwezig zijn op het jaarlijkse kerstdiner voor profesoren. Heerlijk Westers 5-gangen diner (oa aardappelpuree en spruiten!!) maar ook dit keer zonder alcohol. Dit weerhield de professoren echter niet van verschillende optredens. Iedereen kreeg de kans om een liedje te zingen, ook al was het gezang door de microfoon (die veel te hard stond) niet om aan te horen maar daar leek niemand zich aan te storen. Er werd een quiz gehouden in het Cantonees (geen woord van verstaan) en met Lucky Draw heb ik een teddy beer gewonnen. Als klap op de vuurpijl deden drie professoren als slotstuk Psy met Gangnam Style na. Het was hilarisch, ze konden het precieze dansje en iedereen lach onder de tafel van het lachen.

Zaterdag 21 december zijn Lucia en ik vertrokken naar Singapore. Heerlijk om onze stages even in Hong Kong te laten en een nieuwe stad te ontdekken. Singapore heeft wel wat weg van Hong Kong, alleen wat kleiner, minder druk en niet zo Aziatisch. Kort samengevat kun je Singapore beschrijven als mooie gebouwen, lekker eten en veel Westerlingen. Als echte toeristen hebben we natuurlijk een Hop on, Hop off bustour gedaan. Lekker cliché maar zo kun je wel van alles zien! Marina Bay (prachtige skyline van Singapore), Little India (niets voor mij), Arab Street, China Town (alsof we thuis kwamen), Sentosa Island (zand gekocht van Indonesië), Singapore flyer (soort London Eye) en het absolute hoogtepunt: de Ducktours. Voor mij een langverwachte droom die uitkwam en ik moest even mijn best doen om Lucia over te halen maar uiteindelijk toch een ongekend succes. De Ducktours is namelijk een ritje door Singapore met een amfibievoertuig!! Dus zoveel door het water als over het land met een Vietnamees oorlogsvoertuig (beschilderd als een eend, dat dan weer wel). Kerstavond hebben we gevierd met andere Internationals, die ook niet bij hun familie konden zijn, in een glazen huisje aan het zwembad. Super gezellig en natuurlijk ook gezwommen met onze kerstmuts op zoals dat hoort bij Christmas in the Tropics.

Eerste Kerstdag was het tijd om naar Maleisië te vliegen. We kamen aan in de hoofdstad Kuala Lumpur en dat was wel even heel wat anders dan Hong Kong en Singapore. Chaotisch verkeer, gaten in de stoep, vrouwen met hoofddoeken en zwervers op straat. Toch is Kuala Lumpur misschien nog wel leuker als Singapore omdat het echt cultuur uitstraalt! Ook hier weer een bustour gedaan en ook hier was een Little India en China Town. Maar verder ook de Nationale Moskee, Independence Square en Patronas Twin Towers. De volgende dag zijn we naar Melaka afgereisd. Melaka heeft ooit onder Nederlands bewind gestaan dus heel grappig om hier een windmolen en Het Stadhuys tegen te komen! Hoogtepunt van onze tijd in Maleisië waren toch wel de Cameroon Highlands. Vier uur reizen vanaf Kuala Lumpur maar echt de moeite waard. Lekker koud omdat het op 1300 m hoogte is en vandaar ook dat hier thee plantages gevestigd zijn. Zover je kan kijken een glooiend groen landschap met een soort van struiken met thee blaadjes eraan. Natuurlijk een lekker theetje gedronken daar! Het meest bijzonder aan onze Christmas Holiday was misschien nog wel het Hostel leven inclusief oordopjes, lallende russen om 3 uur ’s nachts, biddende moslims om 7 uur ’s ochtends, feestjes op de rooftop, de meest uiteenlopende types ontmoeten, verhalen over landen waarvan ik niet eens wist dat ze bestaan en toast met pindakaas als ontbijt. De laatste dag van ons verblijf hebben we ons zelf nog dodelijk vermoeid 371 traptreden naar boven gesleept om de Hindoe Grotten te bekijken. Toen was het toch echt tijd om terug te keren naar ons ‘thuis’ Hong Kong.

Echt lang om bij te komen had ik niet want na twee dagen stage was het alweer Oudejaarsdag. Oud & Nieuw in Hong Kong is niet zo spectaculair omdat alleen de overheid vuurwerk mag afsteken en de burgers dus niet. De 7 minuten durende show was toch gaaf om te zien omdat we op een rooftop stonden. Voor Chinezen is ons Oud & Nieuw niet zo bijzonder omdat zijn Chinees Nieuwjaar hebben, sterker nog om 12 uur werd er niet eens gelukkig nieuwjaar gewenst! Uiteindelijk zijn Luus en ik in een foute piloten bar terecht gekomen en hebben we toch nog een hilarische Oud & Nieuw gehad. Inmiddels hebben we ook de eerste Nieuwjaarsborrel bij de Nederlandse Vereniging achter de rug, inclusief echte oliebollen!

Na al dit gefeest en vrije tijd wordt het nu weer tijd om te focussen op waarvoor ik hier kwam: mijn stage..

Ik wil jullie bedanken voor al jullie lieve kaartjes, ze hangen op aan de muur en ik moet bijna aan een tweede muur beginnen! ;)

Groetjes vanuit een zenuwachtig voor Chinese New Year Hong Kong!

Liefs,
Savanne

P.S. Wie Is De Mol speelt zich dit seizoen af in Hong Kong!

• 03 Januari 2014 - 09:03

Whaaah!!! Geweldig verslag!! Geeft precies onze vakantie weer! Vond jou ook perfect gezelschap om de leegte van de familie thuis op te vullen! Bedankt voor het overtuigen tot een ritje amfibievoertuig!
    En wat fantastisch dat die professoren zelfs zonder drank op zichzelf voor elkaar voor schut durven zetten! Gelukkig weer bijna weekend want een dag Savanne niet gezien is bijna als een dag niet geleefd tegenwoordig ;)

• 03 Januari 2014 - 09:58

Petra:

Gelukkig nieuwjaar! Jeetje mineetje....wat maak jij allemaal mee zeg! Als je weer thuis ben t heb je een jaar nodig om alles te verwerken joh! Ik heb weer genoten van je verslag en kijk nu alweer uit naar de volgende!
    Enne Astrid...? joehoe ..waar blijf je?...je kan zeker de kleine lettertjes niet lezen...hihihihi...

• 03 Januari 2014 - 10:58

Astrid:

Allereerst: Hoi Savanne!! Vanuit het kleine, kneuterige Klaaswaal wens ik je het allerbeste toe voor 2014. Dat je maar weer een hoop mag beleven dit jaar, maar volgens mij gaat dat wel lukken, zo te lezen. Meid, meid, ik heb het weer in één adem uitgelezen (weliswaar met m'n leesbrilletje op, maar toch....) Onze Kerstdagen waren ook heel gezellig, gewoon lekker met het gezin oude video's kijken en heel degelijk een spelletje Monopoly!! Met Oud en Nieuw hebben met name onze boys weer veel geknald, maar gelukkig geen ongelukken of gekkigheid. Nou meid, ik kijk weer vol belangstelling naar je volgende reisverslag uit!!

Ten tweede: Hoi Peet!
    Tja, ook in het nieuwe jaar was je me net weer een uurtje voor.... Maar ik laat me niet op m'n kop zitten.....het zal me lukken om een keer eerder te zijn!! Ha, ha.

Doei, doei, lieve collega's!! xxxxx Astrid

• 03 Januari 2014 - 11:14

Lianne:

Hoi Savanne, de allerbeste wensen oor een heel gelukkig 2014!!
    Wat schrijf je toch leuk...ff vraagje ??? Die hulpchinees piep je die
    gewoon op of zo? Hoe werkt dat? Wij hebben hier gisteren vreselijk
    om gelachen op je pa's verjaardag. Of loopt hij gewoon altijd een
    paar passen achter je???

• 03 Januari 2014 - 14:20

Matthijs:

Hahaha saffie die chineese proffesoren echt geweldig! Beter heb je dat op film staan :P

• 03 Januari 2014 - 15:46

Ria Sonneveld:

Het doet me goed om te horen dat ook daar spruiten worden gegeten, een gat in de markt voor ons telers .Een groot volk waar zo te horen vaak wordt gegeten, dus Saf maak eens flink reclame voor ons mooie spruitje! en op naar je volgende jaarwisseling daar bij de Chinezen.

• 03 Januari 2014 - 20:50

Ingrid:

Ha Savanne, wat een leuk verhaal zeg! De beste wensen voor 2014 en dat je daar nog veel mag meemaken. Je hebt de groeten van Gerd. Ik ben ook benieuwd naar jouw antwoord op de vraag van Lianne vandaag. Haha.

• 04 Januari 2014 - 14:16

Tine:

Hoi Saffie,
    Allereerst de beste wensen voor 2014. het begin is al goed bij jou!
    Weer een super leuk verhaal en wat een avonturen. Nu even aan het werk en op naar het volgende [chinese] nieuwjaar.
    groeten Piet en Tine

• 05 Januari 2014 - 16:51

Margriet:

Hey Savanne
    Een gezond en gelukkig 2014!!
    Leuk om je belevenissen te lezen! Weer een beleving die je nooit vergeet!
    Geniet verder!
    Groetjes Margriet

• 06 Januari 2014 - 13:10

Stieneke En Gert:

Hoi Savanne, hoe geweldig is het om zo de wereld te mogen ontdekken het vraagt vast en zeker om meer, maaaaaar wat je schrijft nu weer even aan de slag want voor je het weet is het april hè !!! Ik (Stien) heb het druk met de Hoekse Rooie dus een hotline met Dickie

• 06 Januari 2014 - 18:43

Christie Van Der Giesen:

Safjee!
    Eindelijk om m'n gemak je verslag gelezen, super allemaal. Maleisië klinkt wel erg gaaf, eigenlijk zoals al je trips! En volgende maand komt je mams en zus alweer.. is het inderdaad niet even tijd om aan je work-life balance te werken?! Haha, nee het is je allemaal gegund :)

Maar valt me wel van je tegen dat jij niet tussen die professoren sprong om ze even een showtje Gangnam style 3.0 te geven, we hebben vaak zat geoefend, haha. Of wat dacht je van Ademnood.. ik heb nog even aan je gedacht hoor tijdens oud & nieuw!!

Voor mij zit het avontuur er al bijna op.. nog 14 werkdagen! Kijk er zo naar uit om bij te kletsen als jij ook ein-de-lijk terug bent ;)

Liefs uit Londen! XXXX

• 07 Januari 2014 - 10:47

Saskia:

Lieve Sav!

Wat bijzonder om de feestdagen zo ergens anders op de wereld te mogen vieren! Echt super leuk om je verhalen te lezen en we skypen binnenkort weer een keer! Dit keer maar 3 uur tijdsverschil ;)

xx Sas

• 09 Januari 2014 - 12:43

De Ankertjes:

Hoi lieve Savanne,
    Alle geluk en de allerbeste wensen voor 2014!
    Wat een heerlijk verhaal weer om te lezen en fijn dat jullie zo genoten hebben van jullie vrije decemberweken. Is wel wat anders dan de kerstdagen in Nederland hihi...maar om nooit te vergeten lijkt ons!
    Nu weer aan de stage maar het aftellen is alweer begonnen voor het volgende event, 31 januari!
    Geniet maar lekker van alles, wij volgen je heel graag via je site hoor en genieten van je enthousiaste verhalen, erg leuk! Maak een mooi feestje van 31 januari!!
    Lieve groetjes en een dikke knuffel van de Ankertjes xxx